Търсене
Generic filters

Цветът на годината за 2023 г. – Viva Magenta

Viva Magenta e смел нюанс, който пулсира и чието избухване насърчава оптимизма и радостта

Американската компания Pantone, която е известна със своята цветова система, която следват в текстилната индустрия и сред производителите на бои и лакове, обяви, че цветът на 2023 г. ще е Viva Magenta!

На официалния уебсайт този дързък цвят, който Pantone определя като „нюансиран пурпурен червен тон, който представя баланс между топло и хладно, е описан като смел нюанс, който „пулсира и чието избухване насърчава оптимизма и радостта. Освен това специално е подчертано, че той насърчава експериментирането и себеизразяването без задръжки.

Други термини, които от Pantone използват, за да опишат своя избор, включват наелектризиращ, безграничен, приобщаващ и овластяващ. По всичко изглежда, че Pantone задава тона за една мощна и трансформираща 2023 година с този енергичен, нетрадиционен цвят.

Леатрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, обяви в специално изявление: „В тази епоха на технологиите, ние търсим и черпим вдъхновение от природата. И това, което е истинско. Viva Magenta произлиза от така наречената фамилия на червеното и е вдъхновена от червеното на кошенил, едно от най-ценните багрила, принадлежащо към семейството на естествените бои, както и едно от най-силните и ярките, които светът познава.”

Тя добави и че Viva Magenta е вкоренена в първичното, като така ни свързва с оригиналната материя. Призовавайки силите на природата, Viva Magenta стимулира духа ни, помагайки ни да изградим вътрешната си сила.

Мнозина анализатори свързват Viva Magenta с цвета на императорското наметало – цвят, който обикновените хора не са могли да си позволят да носят, други смятат, че той по-късно е присвоен и от папите. Независимо от асоциациите ви – било то императорски, или кардиналски, този цвят е много подходящ за постпандемичния период, когато всеки има нужда от повече смелост, дързост и сила.

Тазгодишната селекция е доста по-различна от миналогодишния избор, който беше Very Peri – тюркоазено синьо с виолетово-червени нюанси. Тогава – в началото на 2022 г. Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, обяви: „Цветът на годината на Pantone отразява това, което се случва в нашата глобална култура, изразявайки това, което хората търсят и това, на което този цвят може да отговори. Тъй като обществото продължава да разпознава цвета като критична форма на комуникация и като начин за изразяване и въздействие върху идеи и емоции, както и за ангажиране и свързване, сложността на този нов син цвят, пропит с червено-виолетови нюанси, подчертава обширните възможности, които лежат пред нас.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *