ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Как да открием дали ни мамят при смяната на маслото

В някои недобросъвестни автосервизи гледат да измамят клиентите и да икономисат консумативи и резервни части. Най-често може да ви "метнат" със смяната на маслото.

Автомобилното масло поскъпна, и някои автомеханици мушмороци може да се съблазнят да икономисат маслото, като ви обявят, че работата е изпълнена и маслото е сменено.

Но трябва да имате предвид няколко сигнала, които говорят, че са ви измамили.

Най-напред трябва да се огледа капачката на отвора, през който се налива маслото. Ако няма следи, че е отваряна, това означава, че машината не е обслужена, както трябва. Освен това по регламент при смяна на маслото трябва да се смени и капачката на отвора за източване на дъното на картера. Ако на капачката няма пресни следи от отвертка или гаечен ключ, значи не е сменяна.  

Преди да си тръгнете от автосервиза не е лошо да вземете сондата и да проверите нивото на маслото. Новото масло е жълто и прозрачно, старото е гъсто и тъмно. Прясното масло ще потъмнее след 2 – 3 хиляди километра пробег. В някои съвременни коли няма сонда или щека, както му викат професионалистите, и нивото на маслото се следи от електронно устройство.

В такъв случай собственикът ще трябва лично да наблюдава техническото обслужване. Той има това право, но може да му се наложи да премине инструктаж по техника на безопасността, да облече жилетка и да сложи каска – ще му обяснят, че това се налага – само и само, за да го откажат да надникне в "кухнята" на автосервиза.

Смяната на маслото е една от най-лесните за изпълнение процедури в техническото обслужване на автомобила. Класическият начин предполага изливане на маслото през отвора в дъното, по-съвременният метод – пряко изпомпване през тръбата на маслената сонда.

Смяната на маслото е идентична във всички автомобили с двигатели с вътрешно горене и не изисква специална подготовка. Трябва да се излее маслото през долния отвор, да се смени масления филтър и да се налее нова туба масло. Обаче напоследък в автосервизите започнаха да използват по-новия вакуумен метод, при който маслото се изпомпва със специален апарат през тръбата на сондата. Този метод има три основни предимства.

Изпомпва се цялото количество масло

За разлика от класическия метод моторът не трябва да се загрява до работна температура. Освен това, ако при изливането през долния отвор 200 – 300 грама все пак остават по стените на блока и във вдлъбнатините, то вакуумният метод позволява да се изпомпа повече. При това не е нужно автомобилът да се качва на стенд.

Чистота и безопасност

При традиционния начин има риск да се скъса резбата на клеясалата капачка или да се наруши херметичността на гумения уплътнител, което води до допълнителни разходи за ремонта. Вакуумният метод не изисква никаква намеса, достатъчно е да съедините със сондата маркуча на апарата и да изпомпате маслото.

Изпомпват се дори тежките фракции

Благодарение на мощността на апарата вакуумното почистване позволява да се отстранят дори отлаганията по дъното. Без съмнение, методът не може да се справи с всички тежки фракции, но ще спомогне за отстраняването на по-голямата част от тях.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *