ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Асен Василев: Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии

Министерство на финансите Асен Василев

България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия, се казва в изявление на Асен Василев

“Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии”, така съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев коментира думите на президента Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната, предаде пресцентърът на формацията.

По-рано днес Румен Радев коментира упреци към служебното правителство, че е нарушило решение на Народното събрание във връзка с необходимите стъпки за членство в еврозоната от 1 януари 2024 г. “Някои явно искат да влезнем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се представят решенията на много от проблемите”, заяви държавният глава.

България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия, се казва в изявлението на Асен Василев. “Продължаваме Промяната” смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. Припомняме, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП.

Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Относно втория неизпълнен от България критерий за четири неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент тези закони могат да бъдат приети.

“За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората”, допълни Асен Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *