ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Асен Меджидиев: Ще подсигурим два хеликоптера до лятото

Асен Меджидиев

“Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото”, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БТВ. 

Той допълни, че има и предприета нова инициатива.

“Преди една седмица е създадена работна група, с която спешно се започва обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техническите екипи”, добави здравният министър. 

Той подчерта, че тази работна група включва екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. 

“Вчера имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива – т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим”, обясни Меджидиев.

По думите му отделно върви процедурата по договаряне с италианската фирма „Леонардо“.

Правителството и президентството полагат всички усилия в най-кратък срок да имаме такива хеликоптери, каза министърът.

40 лекари са готови да заминат в Турция 

“Гордея се с лекарите в България. В момента имаме подготвен екип от 40 лекари, които са готови с багажа си да заминат в Турция. Очакваме готовността на турската държава да поеме българските екипи, да каже в коя точка те трябва да кацнат”, каза още той.

Меджидиев добави, че много студенти по медицина също са заявили желание да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите.

По думите му българското правителство е в непрекъсната връзка с турското правителство и с българския посланик в Турция Ангел Чолаков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *