ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Атанасова: Смятам, че има воля да не бъде уважено ветото на президента върху ИК 

Парламент Десислава Атанасова

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред журналисти в парламента, че ветото на държавния глава  върху разпоредби от Изборния кодекс няма да бъде уважено и в пленарната зала отново ще бъдат подкрепени изборните правила, които връщат смесеното гласуване в изборния процес. 

“Всъщност президентът желае всичко, свързано с машинното гласуване, да се запази във вида, в който беше в Изборния кодекс преди да бъде променен. Аз смятам, че има достатъчно сериозно заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс така, както ги гласувахме преди две седмици”.

Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените в Изборния кодекс. В мотивите си държавния глава посочва, че поправките не гарантират равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница. 

Президентът подчертава, че „в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение трябва да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо това да постанови законът“. Преобладаващата част от разпоредбите, свързани с машинния вот не покриват конституционните стандарти за равенство и запазване в тайна на вота – това са част от мотивите, с които Радев връща на депутатите промените в изборните правила.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *