ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бизнесът обвини партиите в 48-ото НС, че са саботирали влизането в еврозоната

Бизнесът обвини законодателната власт за отлагането на членството на България в еврозоната. Според оценката на работодателските организации политическите сили в парламента са саботирали процеса и така страната ни е изпуснала уникален исторически шанс да постигне тази цел.

“Силната икономически и политически държава минава през членството в еврозоната”. Това каза пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той подчерта, че бизнесът остава с надеждата, че България ще успее да изпълни критериите за членство.

“За стабилността на обществото ни, на доходите на гражданите и на публичните финанси е важно максимално да се придържаме към критериите на еврогрупата и еврозоната”, посочи Митрев.

Според Митрев не толкова инфлацията, а липсата на желание на политическата класа да приемем необходимите закони, така че България да бъде част от еврозоната, е големият проблем.

“Това забавяне ще води до това инфлацията у нас да бъде по-висока. Възможността в този период (до присъединяването ни в еврозоната), който не се знае колко дълъг ще бъде, да привлича инвестиции, да има по-ниски лихвени проценти, да спестява средства, които би дала за превалутиране, да има стабилност… ще пропуснем. … Т.е. лишаваме цялото ни общество за неопределен период от време да има възможност много по-бързо да достигне нивата на средноевропейските доходи”, обясни той.    

Председателят на БСК изтъкна, че бизнесът ще се справи с по-големи усилия и с повече ресурси, които ще трябва да влага, защото ще продължи да има по-високи лихвени проценти, а бизнесът се движи най-вече от кредитната система. 

“Надявам се в следващия парламент да има разум и настройка в политическите партии, че националният интерес на България трябва да бъде над всичко, а националната ни цел е да имаме силна икономически и политически стабилна държава, в която хората да живеят добре, за да има благоденствие за цялото ни общество”, коментира Митрев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *