ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Божанков: Вярвам, че съдебната реформа ще се случи в следващия парламент

Парламент Явор Божанков

“Това НС инвестира най-много време в промяна на Изборния кодекс”

“Не съм напълно отвратен от политиката”

“Вярвам, че съдебната реформа ще се случи в следващия парламент”, заяви пред БНР Явор Божанков, който беше независим депутат в последното НС, разпуснато днес от президента.

„Не само защото Венецианската комисия и Планът за възстановяване го изискват. Нашето общество узря и вижда, че дефицита на справедливост е заключен там”, смята депутатът.  

“Не съм напълно отвратен от политиката”, заяви той.

„Всичко се решава в парламента и на избори. Не можа да се състави правителство, но и статуквото не осъществи своите планове. Не съжалявам за нищо. Народният представител се води от Конституцията на страната и от съвестта си“, категоричен е Явор Божанков.

Този парламент инвестира най-много време в промяна на Изборния кодекс, отчете Божанков.

„Задача номер едно беше смяната на изборните правила и връщането на хартиения вот. Не мога да се примиря, когато чуя някой да казва, че е даден избор на хората. Избор е, когато има машина и хартия. В момента има само хартия, едната просто е принтирана от машина. Няма машинен вот. Затова всички трябва да положат огромни усилия и да следят изборния процес за злоупотреби. ГЕРБ са академици в изборните измами, особено когато използват хартиени протоколи. Необходимо е и масово гласуване, защото когато има такова, манипулациите нямат значение“, каза още той.

Третият мандат за БСП беше заявка за бързи избори, обясни Божанков.

„Хората знаят, че всички положиха усилия да изглеждат отговорни и да не са виновни, че отиват на избори“, допълни той.

Така беше и с оръжията, припомни той.

„Всички знаехме къде отиват оръжията. Междуведомствената комисия включва представители на службите, на ДАНС и на разузнаването. Не е тайна дестинацията при такъв обем от износ. България взе правилното решение, макар трудно и късно, официално да предостави военна помощ и да се нареди сред цивилизованите държави“, коментира още Явор Божанков.

 ГЕРБ, ДПС и БСП отложиха съдебната реформа, смята Божанков.

„Правеха го в Правна комисия до момента, в който тя стана невъзможна. Тогава заявиха подкрепа за нея. Положиха много усилия да заблудят хората, вкараха законопроекти, за да не е ясно кой какво е подкрепил и кога“, каза още той.

Има заявка за нова мнозинство -на ГЕРБ, БСП и ДПС, посочи независимият депутат.

„С подкрепата на „Възраждане“ те спряха съдебната реформа. Същите върнаха и хартиената бюлетина. Ако на тези избори хората искат това бъдеще за България, да гласуват по този начин“, завърши Явор Божанков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *