ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Божидар Божанов: ЦИК прие скандално решение

Божидар Божанов

С него се затвърждават съмненията за премахването на машинното гласуване

ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона – с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина. Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно. Това написа във Фейсбук бившият министър електронното управление в правителството на Кирил Петков Божидар Божанов.

Думите му са по повод днешния скандал, след който говорителят в Централната избирателна комисия Цветозар Томов напусна.

“Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция. Поради това решение Цветозар Томов подаде оставка от поста “говорител” на ЦИК и смятам, че този ход е правилен предвид сериозността на ситуацията”, уточнява той.

“Обсъждаме обжалване на решението на ЦИК, защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес”, пише още Божанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *