ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП сигнализира за опит за завладяване на общинска болница във Велинград

болница

Подготвя се пореден опит за завладяване на общинската болница във Велинград в полза на частен интерес. За това сигнализираха от “Продължаваме промяната”.

Лично кметът на общината д-р Костадин Коев от ГЕРБ е поискал като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет на 23 февруари т.г. да бъде включено предсрочното освобождаване на управителя на здравното заведение д-р Данчо Гурдев. Според ПП мотивът е абсурден – постъпил сигнал, за чиято обективна проверка било необходимо преди това да бъде уволнен д-р Гурдев?! “Тоест кметът иска “смъртната присъда” да предшества разследването дали за нея има основания”, написаха от ПП.

Междувременно д-р Гурдев е представил в общината поисканите от него обяснения заедно със счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на болницата към 31 декември 2022 г. Освен това още през декември 2022 г. той е сигнализирал писмено министъра на здравеопазването, парламентарната комисия по здравеопазване, областния управител на Пазарджик, общинския съвет и кмета на Велинград за съмнения за извършвани финансови злоупотреби и е поискал Изпълнителна агенция ,”Медицински надзор” да извърши проверка на лечебното заведение. Заповедта за такава извънредна проверка е подписана на 1 февруари т.г., одитът е извършен и обхваща периода от 1 януари 2019 г. до встъпването в длъжност на д-р Гурдев на 6 юни 2022 г., както и след това до януари 2023 г. От болницата са иззети голям брой документи. Очаква се докладът на ИА “Медицински надзор”.

“Дали тъкмо очакваните резултати от проверката не са причината за “извънредното” желание на кмета Костадин Коев да освободи предсрочно д-р Гурдев?”, написаха още от ПП.

Този нелеп сценарий се разиграва в Общинския съвет на Велинград за пореден път, а и едва ли за последен. Предишният опит за отстраняването на д-р Гурдев беше направен през декември 2022 г. Тогава искането за оставката на управителя на общинската болница беше внесено от общинския съветник Костадин Паунов, без да декларира конфликт на интереси – той ръководи звено в конкурентното лечебно заведение във Велинград – частната болница МБАЛ “Здраве”. Тя се намира на метри на общинската болница и дори е регистрирана на същия адрес във Велинград. Впрочем и до днес не е ясно как собственикът на частната болница е придобил посочената сграда, която е била общинска собственост и част от общинското здравеопазване.

В града отдавна е известен стремежът на частния инвеститор да стане монополист в предоставянето на медицински услуги в общината. Очевидно д-р Данчо Гурдев е сериозна пречка пред това намерение, тъй като само за по-малко от девет месеца като управител той успя да спре редица схеми за източването на общинската болница и работи активно за нейното финансово стабилизиране, коментираха от ПП.

През декември м.г. масовото недоволство на медиците от общинската болница и на граждани осуети освобождаването на нейния управител. Сега само за един ден в подкрепа на д-р Гурдев са се подписали почти 200 работещи в лечебното заведение и над 200 граждани, които не искат близо 50 000 жители от четири общини да останат без достъпно здравеопазване и частна фирма да определя колко да плащат за здравето си. Медиците подготвят протестни действия, ако управителят на болницата въпреки всичко бъде сменен.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *