ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БСП ще сезира Конституционния съд за оръжията за Украйна

Корнелия Нинова в Кюстендил

Корнелия Нинова заяви, че ако президентът не наложи вето върху оръжията за Украйна, БСП ще търси начин да сезира КС

“БСП ще търси начин да сезира Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът Румен Радев не наложи вето върху ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете държави”. Това заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова пред журналисти в Кюстендил.

Според нея президентът Румен Радев многократно е правил изявления, които биха могли да вкарат България във война. “Сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме Конституционния съд”, заяви тя, визирайки Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Нинова изтъкна, че в подписания договор пише, че оттук-нататък Министерският съвет може самостоятелно, на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. “Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на Конституцията и е по-добре още сега да се спре”, поясни още тя.

По отношение на втория мандат на “Продължаваме промяната” Нинова коментира, че поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Тя допълни, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат и така е загубено ценно политическо време.

Лидерът на БСП изрази оптимистично мнение за съставяне на редовно правителство с третия мандат като заяви: “Той е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим.”

По думите ѝ служебният кабинет не внесе нов бюджет за 2023 г., но ще трябва да намери средства за предложението на левицата за минимална работна заплата от 850 лв. Нинова даде пример с още няколко предложения на БСП за социални плащания, които вървят успешно – помощта от 300 лева от първи до четвърти клас и безплатните учебници до 12 клас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *