ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България е на дъното на ЕС в класацията “Индекс за възприятие на корупцията”

трансперънси интернешънъл, класация, корупция

Страната ни е на 72-ро място от 180 държави в класацията на “Трансперънси интернешънъл”, измерваща нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор

България е на 72-ро място в глобалната класация “Индекс за възприятие на корупцията” за 2022 г. на международната организация за борба срещу корупцията “Трансперънси интернешънъл”. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място. Данните от изследването бяха представени от асоциация „Прозрачност без граници“ на пресконференция в националния пресклуб на БТА. Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. България е включена за двадесет и пети път в изследването. Индексът за България през 2022 г. е 43 пункта, сочи още изследването. Резултатът ни за 2022 година е с 1 пункт по-добър спрямо предходната година, когато е бил 42. Най-високото постижение за страната през последните години е от 2020 – 44 пункта.

В изследването колкото по-близко до нулата е една държава, толкова по-корумпирана е. Обратно – колкото повече се доближава до резултат 100, толкова e “по-изчистена” от корупция.

Калин Славов от “Прозрачност без граници” поясни, че индексът е скала от нула до 100. През последните 10 години България се движи в един коридор между 41 – 44 като стойности на индекса. По думите му сякаш сме се пуснали по течението и сме в състояние на траен застой по темата за корупцията.

От асоциацията поясняват, че промяната от една точка в резултата на индекса не е статистически значима, като в тази връзка следва да се вземат предвид две обстоятелства – стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба. За отбелязване на съществен напредък е необходимо подобрение на резултата със статистически значимо повишение над три пункта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *