ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Български и турски депутати обсъдиха мигрантския натиск

Депутатите от турския парламент се срещнаха с българските си колеги в Народното събрание.

На съвместна среща Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция обсъдиха актуалната обстановка на държавната граница с Република Турция, бежанския поток и сътрудничеството между двете държави.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид приветства гостите от Турция и представи българските народните представители, които участват в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция Джелалетин Гювенч преди всичко благодаря за интереса. “Посвещаваме това посещение на приятелството между двете държави и сътрудничеството между двете страни. Тук сме с 26 депутати от нашият парламент, които представляват цяла Турция”, каза той.

“Искаме да изразим задоволството си, че сме във вашия парламент. Благодарим за поканата. За нас България е съюзническа държава и дейностите, които ще развиваме и сътрудничеството на нашите комисии ще развие отношенията и икономиката между двете държави”, отбеляза парламентаристът.

Гювенч обясни, че след Covid кризата България и Турция възобновяват интензивните контакти помежду си. 

“Става дума за около 7 млн. долара икономическо сътрудничество между двете страни, което искаме да продължи да се развива”, уточни той. 

По отношение на мигрантския натиск Гювенч коментира, че сътрудничеството между двете страни влияе и върху другите европейски държави. 

“Сътрудничеството по границата ни задоволява, но трябва да работим за подобряването на рентгеновата апаратура по границите. Ще бъде много по-бързо преминаването на гражданите. Не знам защо не работим заедно, не знам защо служителите на нашите страни не седнат заедно да гледат какво се носи в едно превозно средство. За нас България е търговски път за Европа. Според статистиката 2700 ТИР-а преминават през вашата страна към Европа. Ако намалим чакането по граничните пунктове, ще разрешим много от проблемите, които имат водачите на хладилни тирове”, каза още той.

“Справянето с каналджиите не е по силите на една държава. За нас е важно да вървим заедно да положим общи усилия, да идентифицираме тези престъпни групи, които все по-организирано и от двете страни трафикират хора, и то по най-наглия начин. Сигурен съм, че специализираните структури и разузнавателни служби на двете страни са в постоянна комуникация. Убеден съм, че тази среща ще даде допълнителен тласък. Това е най-голямата врата в Европа. За съжаление, границата ни е една от най-натоварените по отношение на бежански и мигрантски натиск. Сигурен съм, че двете страни ще намерят необходимите мерки за справяне с мигрантския натиск”, коментира Хамид Хамид. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *