ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

 “Възраждане” няма да подкрепи никакъв кабинет в този парламент

Парламент възраждане Костадин Костадинов

От “Възраждане” са на мнение, че най-доброто решение е да се проведат нови избори. “Предизвикването на един насилен състав на кабинет в това Народно събрание, което не може да роди силно правителство, само ще задълбочи политическата криза”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Костадин Костадинов. Думите му бяха във връзка с предложения проектокабинет на издигнатия от ГЕРБ-СДС кандидат-премиер Николай Габровски. Предстои депутатите да гласуват предложеното правителство.

“Днес е ден, в който ще има доста сериозни политически изказвания. Въпреки че говорим за съставяне на експертен и неполитически кабинет, на кабинет от професионалисти, всъщност става дума за възможно най-политическия акт във всяка една парламентарна демокрация – излъчването на върховния орган на изпълнителната власт. Българският парламент се фокусира само върху своите собствени проблеми, вторачен върху ежедневни и елементарни парламентарни битовизми”, каза Костадинов.

Според лидера на “Възраждане” огромната част от обществото не забелязва, че предстои да се гласува кабинет. “Огромна част от обществото пропуска и нещо много по-важно – парламентарните избори, които избират Народно събрание, което пък избира кабинет. Избирателната активност беше рекордно ниска на последния вот. И вместо да си направим съответните изводи, ние плашим хората с нови избори. Вместо да осъзнаем, че имаме сериозен проблем с функционирането на държавността, ние говорим, че задължително трябва да съставим кабинет, като не осъзнаваме, че всички тези компромиси доведоха до плачевна ситуация. А именно, че народът няма доверие на държавата си и я счита за най-сериозния си враг”, подчерта той. И допълни: “Стигаме дотам, че 32 години след първите свободни избори, приемаме вота като заплаха. Риск – това е думата, използвана от един от депутатите. Изборите са риск само в тоталитарните общества, защото тогава народът може да ги свали, провеждайки избори. Всеки има право на своите убеждения, но никой няма право да представя своите убеждения като такива на целия народ. Затова и няма да подкрепим този кабинет. Защото личностите в успешните държави нямат такова значение, те са на второ място, служат като инструмент. Политиките, които ни предлага този кабинет, не са тези, които ние от “Възраждане” бихме подкрепили. Няма да подкрепим и друг кабинет в този състав на Народно събрание”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *