ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Външният министър даде отчет за работата си

Министерство на външните работи Николай Милков

Външният министър Николай Милков изтъкна усилията на страната, насочени към изпълнение на постигнатите договорености със Северна Македония и Европейския съюз

Служебният външен министър Николай Милков даде отчет за работата на ведомството в рамките на служебното правителство. Като приоритетна задача на външното министерство, произтичаща от мандата на служебното правителство, Милков определи успешното организиране и провеждане на предсрочните парламентарни избори зад граница на 2 октомври 2022г. Разкрити са били 755 избирателни секции в 62 държави, в които са гласували над 178 хил. наши сънародници. За изпълнението ѝ са били ангажирани всички структури на МВнР в Централното управление и зад граница.

Акцент беше поставен върху войната в Украйна. От 12 септември 2022 г. е възобновена работата на българското посолство в Киев, а седмица по-късно консулската служба към посолството започна да обслужва граждани. Беше изтъкнато, че България е увеличила през 2022 г. неколкократно размера на планираната за Украйна хуманитарна помощ. Близо 870 000 украински бежанци са преминали през страната ни и над 140 000 от тях са намерили у нас убежище от войната.

Очертани бяха усилията на страната, насочени към изпълнение на постигнатите договорености със Северна Македония и Европейския съюз. Проведени са редица срещи на високо и най-високо ниво с представители на РСМ, както и на експертно равнище. Ключов приоритет беше и оказването на по-силна подкрепа на българите в Северна Македония в отстояването на основните им граждански права, борба срещу говора на омраза спрямо България и спрямо българите в РСМ, отбеляза министърът. По думите му случаите от последните месеци като палежа на Културен клуб ” Иван Михайлов” в Битоля, трите поредни атаки срещу сградата на организация “Цар Борис III“ в Охрид, включително стрелбата с огнестрелно оръжие, агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение над Охрид Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис III“ в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в югозападната ни съседка, свидетелстват за нуждата от спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония.

Милков обърна внимание и на дейностите, свързани с “Пътната карта” за присъединяване на България към ОИСР, които продължават. По думите му въвеждането на стандартите на ОИСР ще имат пряко отражение върху качеството на живот на българите и условията за бизнес и развитие в страната ни.

Външният министър акцентира и върху присъединяването на България към Шенгенското пространство и продължаването на активния диалог с Европейската комисия, Чешкото председателство и останалите държави членки в рамките на служебното правителство. “В периода бяха проведени голям брой срещи и консултации на всички нива с всички държави – членки на ЕС, и най-вече с резервираните страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, както и с ключови партньори, като Германия и Франция. В резултат беше преодоляна колебаещата се позиция на Швеция и потвърдена подкрепата от Германия и Франция”, каза той. “Бяха предприети дипломатически ходове и не бе допуснато разделяне на решението за България и Румъния. Работихме в тясна координация с българските евродепутати, които предприеха редица инициативи в подкрепа на членството ни в Шенген. Постигнато беше безпрецедентно високо равнище на подкрепа, поставящо в неудобно малцинство двете колебаещи се страни, както и конкретни договорености за бъдещите”, отчете още министърът. И определи присъединяването на страната ни към Шенген като приоритет не само за нашата страна, но и за цяла Европа.

Във фокуса на брифинга беше и успешно реализираното българско председателство на Централноевропейската инициатива през 2022 г., чийто принос са задълбочените дискусии по интегрираната свързаност на региона. Бяха подчертани и постигнатите резултати в областта в областта на енергийната сигурност от страна на външната политика, които са станали възможни благодарение на създадената политическа атмосфера в отношенията с нашите съседи и с други партньорски страни.

Постигнатото в областта на консулската защита също беше изложено, като беше изтъкнато откриването на три нови консулски представителства: две генерални консулства – в Лион и Дюселдорф, както и на консулство в Единбург.

На 29 септември България бе единодушно избрана за член на Съвета на управляващите на МААЕ за периода 2022-2024 г., а на 3 октомври страната ни бе отново избрана за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщенията. Успешно протича председателството на ИКОСОС на ООН от българска страна.

Министър Милков подчерта, че част от тези резултати са постигнати в условията на ефективна стачка с искания за повишаване на доходите на работещите в министерството. Посочено беше, че стачката е приключила с постигане на безпрецедентно увеличение на работната заплата в МВнР, което е направено от правителството, а не за сметка на собствения бюджет на ведомството. Процентното увеличение е разпределено по точен и справедлив начин в подкрепа на най-уязвимите служители в системата, които получиха до 60% увеличение.

Помолен да коментира случая със задържаните български граждани на летището в Канкун, Мексико, Милков информира, че до момента от страна на посолството са проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико, с миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и директора на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа. “Данните, с които разполагаме от октомври до момента са за 18 български граждани, които са се обърнали към посолството”, обясни той и допълни, че е изпратена нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *