ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Въпреки възмущението на ПП депутатите оставиха ЦИК да се крие

Парламент вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков  Калина Константинова

От ЦИК отказват да се явят в парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии и да отговорят на най-наболелите въпроси

“От ЦИК се крият и не желаят да отговорят на въпросите ни каква е готовността им да обезпечат провеждането на изборите във формата, приета в променения Изборен кодекс.”

Това обяви депутатът от „Продължаваме промяната“ – Калина Константинова от трибуната на Народното събрание, настоявайки депутатите да гласуват председателя на ЦИК Камелия Нейкова да бъде извикана на изслушване.

Тя поиска и това да стане преди разглеждането на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Предложението й бе отхвърлено, като при прегласуването стана ясно, че 99 от депутатите са гласували „за“ (“Български възход”, “Демократична България”, “Продължаваме промяната” и “Възраждане”), 90- против (ГЕРБ-СДС и ДПС), а 22-ма са се въздържали, сред които депутатите от БСП, заедно с няколко народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Докато аргументираше желанието си за изслушването на Камелия Нейкова, Константинова обясни, че преди около две седмици след приемането на промените в Изборния кодекс, тя, в качеството си на председател на Комисията по електронното управление и информационните технологии изпратила молба за становище до ЦИК дали тя има техническата възможност да проведе изборите съгласно новите правила, отнасящи се до машинните бюлетини.

Подобно становище тя изпратила и до печатницата на БНБ, откъдето й отговорили, че защитената хартия, която е необходима за машинното гласуване, може да бъде осигурена в рамките на до 8 месеца. Това, по думите на Константинова, създава притеснение, че на едни евентуални предсрочни избори, в ЦИК ще разполагат само с хартиена бюлетина.

Освен това Константинова добави и че половината от народните представители от Правната комисия в парламента също поискали представители на ЦИК да отговорят на въпросите им, но отново молбата им не срещнала отклик.

„Ключово е да знаем каква е готовността на ЦИК да приведе в действие измененията по Изборния кодекс. Те не могат да се измъкнат от всички институционални формати, демонстрирайки нежеланието си да отговарят на въпросите ни“, подчерта Калина Константинова и припомни, че на общественото обсъждане в Комисията по електронно управление преди приемането на промените в Изборния кодекс представителите на ЦИК изразили силно негативното си становище по предложените изменения, предвиждащи провеждането на избори със смесен вот.

Предвид това припомняне на Калина Константинова дали изобщо е необходимо да се обяснява защо от ЦИК не желаят да се явят на изслушването в парламента? След като, когато му е било времето, никой не се е съобразил с тяхното мнение, то едва ли сега някой ще се стресне от отговорите им. Ще се получи затвърждаването на българската поговорка – „След дъжд – качулка“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *