ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В деня на вота: Видеозаснемането ще става с умни устройства

предизборната кампания парламентарни избори 2023

Видеозаснемането на обработването на изборните резултати в секционните комисии ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон. Това съобщи за БНР главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров.

“Мобилно устройство, на пръв поглед прилича на телефон, с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция – видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време.

“Със сканирането на QR код ще започне процесът по излъчване. Предвидени са обучения за членовете на СИК чрез видеоклип, който ще бъде подготвен”, обясни Петров.

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата, става ясно от думите на главния секретар на Министерството на електронното управление.

“160 лева е цената на едно устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства”, поясни още Петров,

Планират се няколко теста на устройствата за видеозаснемане.

“Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката. Всички параметри са актуални към днешна дата”, увери той. По думите му това означава, че могат да бъдат използвани през следващите 5 години.

“Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори”, отбеляза Ангел Петров.

Според него в 85 на сто от секциите няма да има проблем, но в останалите 15% е много вероятно сигналът да не бъде с добро качество на излъчване.

“Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях”, посочи той.

Очаква се “засилен интерес” от недобронамерени IT специалисти, затова страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специален режим, обяви още главният секретар на МЕУ.

“Очакваме множество на брой атаки към нея. Постарали сме се да я защитим по възможно най-добрия начин.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *