ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Георгиев: Нереализиран мандат е по-малка щета за БСП от договорки за кабинет на всяка цена

Живко Георгиев

Изборът на президента за третия мандат за съставяне на правителство беше 1 от 3.  Мисля, че се спря на БСП не заради някакви по-особени симпатии или рационални аргументи, а защото тази партия е относително по-прогнозируема в своите възможности и в това което ще прави.

Това коментира пред Радио София политическият анализатор Живко Георгиев.

По думите му, “Демократична България” щеше да има шанс положително да изконсумира третия мандат при условие, че досегашните опити – от страна на ГЕРБ по-специално, да хвърля мостове към тази политическа сила не бяха съпровождани паралелно и с атаки.

„Това, че и от “Възраждане” и от ДПС заявиха готовност за съставяне на правителство, ако им бъде връчен мандат, е чиста реторика, и то предизборна. Смятам, че на който и да беше връчен третият мандат, вървим към предсрочни избори“, каза още Георгиев.

Според него от БСП ще се опитат да демонстрират отговорно поведение – нещо, което е важно поне за част от електората им. Но ако третият мандат не бъде реализиран, щетата би била по-малка за партията, отколкото ако се правят договорки, за да се състави кабинет на всяка цена.

„За БСП е важно как ще отиграят шанса, който им се дава, защото зреят много леви политически проекти – подчерта Живко Георгиев. – Чудеса не могат да се случат. Опит за фундаментална смяна на изборната система, например да заимстваме от екзотичната гръцка, няма да има успех. Президентска република също не е решение за страна като нашата.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *