ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Георги Ангелов: КЗК трябва да се събуди

Георги Ангелов

“Цените в България се вдигат бързо нагоре и протяжно, когато трябва да вървят надолу. Този “ефект” е свързан с недостатъчно конкурентния пазар и щедрото раздаване на пари на калпак за компенсации. Това изкривява начина, по който работи системата. Защо компенсираме инфлацията на тези, които я създават? Тази подкрепа трябваше да се дава при условие и с приемане на конкретни ангажименти”.

Това коментира пред БНР Георги Ангелов, старши икономист на “Отворено общество”. И допълни, че се мислят скъпи мерки, които са неработещи.

“Когато поскъпнаха зърното и токът, имаше основание да поскъпне и хлябът. Но тези фактори днес ги няма. Няма и ДДС върху хляба. Затова би трябвало той да поевтинее. Ето това е един пример. Мерките трябва да са насочени към тези, които страдат, а не да бъдат индиректни през различни посредници и да не стигат до тези, които би трябвало да подпомогнат”, каза още той.

Ангелов посочи, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се събуди, защото това е легитимният орган, който има правомощията да разследва и да наказва с глоби.

“Това би трябвало да бъде задача номер 1 за парламента – да се изберат читави хора, които да задвижат този орган”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *