ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Гешев: Освен кризите, в които сме, има опасност да рухне и съдебната власт

Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват държавата, заради своята политическа немощ, превръщат прокуратурата в разменна монета. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който посети Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България, предаде БТА.

Според него, освен политическата, икономическата и конституционна криза, в която сме, има опасност да рухне една от малкото стабилни власти – съдебната.

По-рано през деня президентът Румен Радев коментира, че в други държави за престъпления като това в Локорско трафикантите на нелегални мигранти получават десетки години затвор, а при нас биват заловени от органите на МВР, но след споразумение с прокуратурата получават по няколко месеца лишаване от свобода. По думите на държавния глава този случай, при който телата на 18 мигранти бяха намерени в камион, ясно показва, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъплението трафик на хора.

„Сега има подобрение на комуникацията между институциите, няма как институциите, от които зависи борбата с престъпността, да не си говорят помежду си и да очакваме в обществото да има чувство за справедливост. Опитите за прехвърляне на част от отговорността върху една от институциите са нормални, но хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е виновен“, заяви още главният прокурор при посещението си в Пазарджик. 

„Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции“, добави Гешев. 

Според него смяната на главния прокурор не е съдебна реформа и няма да промени нищо.

„Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година. Реформа е да се бориш с наркотиците и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а сега са стотици всеки ден“, посочи Иван Гешев. 

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев изненадващо посети девинското село Осиково.

Повод за посещението му е жалбата на жителите на селото до него, в която заявиха гражданско неподчинение заради високата цена на водата от началото на годината. Жителите от Осиково смятат за незаконосъобразно увеличаването на цената на ВиК услугите в Смолян с над 60%.

Гражданите посочват, че водопроводът в с. Осиково е прокопан на ръка преди години от неговите жители. Довеждащият водопровод с разстояние от пет км е етернитов – “канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество. В оплакванията се казва още, че за с. Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК – Смолян. Изложено е, че до момента от ВиК – Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

На изненадващата среща в читалището главният прокурор обеща на Осиково “да помогне с каквото може”.

Във връзка със законосъобразността на решението вече има дело в Административния съд в София град, а разглеждането му не е приключено.

Материалите по образуваната преписка са изпратени по компетентност на Софийската градска прокуратура, както и на Окръжната прокуратура в Смолян с оглед преценка за предприемане на действия относно оплакванията, касаещи качеството на водата в с. Осиково. На КЕВР е възложено да извърши проверка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *