ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Гешев се оплака и в Баку от закриването на спецпрокуратурата

гешев, баку

Главният прокурор Иван Гешев се оплака и в азербайджанската столица Баку от закриването на спецпрокуратурата. Той е подчертал, че подобно на азербайджанската Главна дирекция „Антикорупция“, в България до миналата година е функционирала Специализирана прокуратура – “с почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност”, но тя е била закрита с решение на парламента. Гешев е на официално посещение в Баку заедно със заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и с говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Те са се запознали с функциите и работата на Главна дирекция „Антикорупция“ и Следствената служба при прокуратурата на Азербайджан.

Българският главен прокурор и ръководителят на ГД „Антикорупция“ Назим Раджабов са поставили акцент върху специализацията на прокурорите, която е гарант за по-високата ефективност в противодействието на корупцията. Раджабов е посочил, че в антикорупционната прокурорска структура на Азербайджан работят около 200 прокурори, които годишно разглеждат по около 600 дела, свързани с корупция, организирана престъпност и наркоразпространение, се посочва в съобщение на държавното обвинение.

Гешев от своя страна е представил структурата на българската прокуратура, както и основните компетенции на отделните прокурори. Той е подчертал, че подобно на азербайджанската ГД „Антикорупция“, в България до миналата година е функционирала Специализирана прокуратура – “с почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност”, но която е била закрита с решение на парламента. Той е изтъкнал, че това е станало “въпреки добрите резултати и високата ефективност, които специализираното правосъдие е имало у нас”.

“Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи сътрудничеството между прокурорите на двете страни“, е заявил Иван Гешев. Главният прокурор е казал още, че подписаният на 2 март меморандум между двете прокуратури превръща България “в мост между страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни ключов фактор в защита на сигурността на Балканите”.

В рамките на официалното посещение българската делегация разговаря и с Елмар Джамалов, ръководител на Следствената служба към прокуратурата на Азербайджан. Новата структура е заработила преди три години и това е довело до увеличаване на броя на магистратите.

Пред българската делегация бе демонстрирана последно поколение високи технологии, която следователи и прокурори в Азербайджан използват в хода на провежданите разследвания – подводни дронове, специализирани устройства за прихващане на сигнали и запис на разговори, оборудване за оглед на местопрестъпления. Обсъдени са били и предизвикателствата, които разследващите органи срещат при делата, свързани с трансгранична престъпна дейност и киберпрестъпност.

Българският обвинител номер едно е посочил, че една от предпоставките за успех в съвместната работа между институциите на отделните държави е изграждането на лични контакти, базиращи се на документи като подписания в четвъртък Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на София и Баку.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *