ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гешев реагира на обявяването на Христо Грозев за издирване от Русия

Клетва на главния Прокурор Иван Гешев

“България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията”, написа в “Туитър” главният прокурор Иван Гешев по повод съобщението, че българският журналист Христо Грозев е обявен за федерално издирване в Русия. 

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през месец ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на групата “Белинкат”.

В понеделник, 26 декември, руските власти съобщиха, че Грозев се издирва във връзка с нарушаване на член от Наказателния кодекс на Русия.

В България основните политически сили и неправителствени организации реагираха остро и осъдиха действията на Русия и поискаха официална реакция от българската държава.

“Руският посланик в София да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев”, се настоява в позиция на ГЕРБ. От партията смятат, че българските власти трябва да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев и да не подминават случая с мълчание.

Чрез своите евродепутати, ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

От „Продължаваме промяната“ ще предложат в първия работен ден на Народното събрание да бъде изслушан министърът на външните работи в комисията по външна политика, съобщи депутатът Даниел Лорер в социалните мрежи

Депутатът от “Демократична България” Божидар Божанов написа още вчера, че е изпратил парламентарен въпрос до Министерство на външните работи дали ще извикат посланика на Русия у нас за обяснение защо Руската федерация издирва български журналист. Още повече, че Христо Грозев е персона нон грата в Русия от 2016 г., т.е. няма как да е влязъл на руска територия. В коментар в социалните мрежи Божанов настоява за остра реакция на българските власти.

Самият Христо Грозев коментира в социалните мрежи, че няма представа на какво основание Кремъл го е включил в своя списък на издирваните лица. “От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат”, пише още разследващият журналист.

Новината за издирването на Христо Грозев поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат цялото ни общество, посочва на свой ред евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк.

„На първо място следва да се запитаме за свободата на словото както на национално, така и на световно ниво. Второ, каква е ролята на държавата и прокуратурата в подобна ситуация? И най-важният въпрос за нас като нация е имаме ли смелостта да се изправим срещу подобно нарушение на човешките права и свободи и да го заявим гласно пред света?“, написа той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *