ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Протестиращи искат Радев да наложи вето срещу промени в Закона за горите

незаконна сеч

Протестиращи се събраха пред сградата на президентството на “Дондуков” 2. Причината са приети промени в Закона за горите. Организатори на протестния флашмоб са природозащитници от коалиция “За да остане природа в България”.

Въпреки множеството граждански и експертни сигнали, че в Закона за горите се правят спорни и опасни промени, Народното събрание одобри част от тях.

Оказва се, че сеч при извънредни ситуации ще се позволява не само при реална опасност за населението или инфраструктурни обекти, но и при eвентуална бъдеща опасност. Природозащитниците смятат, че в тези случаи трябва да се разрешава сеч само с традиционното позволително, защото времето за реакция надвишава многократно времето за издаване на позволително за сеч.

Вместо традиционната процедура бе разрешена сечта при извънредна ситуация да се позволява от горски предприятия, кметове и друга администрация.

“Цели гори могат да изчезнат, ако представител на дадена администрация реши, че те представляват риск, например от наводнение”, смятат природозащитниците.

“Този Закон за изменение и допълнение на Закона за горите премахва и изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите. Маркирането на дърветата беше ключов момент за проследяване законността и основателността на съответната сеч. Сега този инструмент се премахва изцяло от Закона за горите, без да се заменя с друг. Това ще направи отличаването на терен с незаконна от терен със законна сеч почти невъзможно, както за контролните органи, така и за обикновените граждани”, добавят от “За да остане природа в България”.

Това са само малка част от приетите промени в Закона за горите, срещу които се бунтуват природозащитниците.

Участващите в акцията призовават държавния глава да наложи частично вето на промените, за да не започне безконтролна сеч из горите.

Народният представител Александър Дунчев изрази мнение, че това е протест срещу всички онези, които задкулисно прокарват лобистки поправки, които не са в интерес на обществото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *