ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Депутатите възложиха на Минеков откриване на наш културно информационен център в Тараклия

Тараклия, Молдова

Депутатите възложиха на министъра на културата да предприеме необходимите действия за откриване и финансиране на български Културно информационен център в град Тараклия, Молдова.

Проекторешението трябва да бъде изпълнено в тримесечен срок.

Предложението дойде от партия  “Възраждане”.

Основната част от българското национално малцинство в Република Молдова е концентрирано в Тараклийски район.

66% от населението е с българска етническа принадлежност, а само в административния център в град Тараклия процентът е близо 80.

Създаването на културно-информационен център там ще допринесе за запазването и развитието на българската култура – каза лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, според когото гласуваното вече решение е твърде закъсняло.

“В Тараклия на практика този малък български град в днешна Южна Молдова, ще се превърне наистина в една неофициална столица на българите в Бесарабската република. Решението, което в момента коментираме, можем само едно нещо да кажем за него, че е доста закъсняло, тъй като такова отдавна е трябвало да бъде взето, но в крайна сметка по-добре късно, отколкото никога”, обяви той.

Създаването на български културно-информационен център в Тараклия ще допринася и за подкрепа и разширяване на дейността на съществуващите вече културни организации, създадени от наши сънародници там.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *