ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С минута мълчание депутатите почетоха жертвите на Холокоста

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Вежди Рашидов

През 2005 година ООН обявява 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста, отбеляза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов

С едноминутно мълчание и на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста. Заседанието на парламента започна с декларации от парламентарни групи по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2005 година ООН обявява 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста, отбеляза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на пленарното заседание. Над 6 милиона евреи, днес едва ли можем да си представим ужаса, който тези хора са преживяли в лагерите. Масовото унищожение надхвърля човешката способност за разбиране, каза той.

“През тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Днес изразяваме почитта си към тези български депутати, начело със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Благодарение на техните усилия, както и на категоричната позиция на България и на Българската православна църква, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта”, припомни Рашидов.

Запазването на паметта на престъпленията срещу човечеството е единственият път към недопускането на нови такива, каза депутатът от ДПС Станислав Анастасов в декларация от името на групата. “Датата 27 януари заема особено място в календара ни. На тази дата през 1945 г., около 09:00 часа сутринта, съюзническите войски влизат в концентрационния лагер „Аушвиц“ – един от много познати ни днес лагери на смъртта. Когато влизат в лагера, те намират там 7000 мъже, жени и деца, които са само на една крачка от смъртта. Между 1941 г. и 1945 г. други 6 млн. евреи, както и над 800 хил. роми, славяни, немци в неравностойно положение, хора с различна сексуална ориентация, неудобни политици и членове на съпротивата нямат този късмет и биват публично обозначени, дамгосани, преследвани, а накрая насилствено транспортирани и убити от една много стройна машина за смърт, която статистически документира всеки отнет живот без капка съчувствие или милост“, изтъкна Анастасов. И определи Холокоста като “престъпление без аналог в мащабите си в новата ни история”. “Днес, повече от всеки друг ден в календара, трябва да бъдем малко по-смирени, за да си спомним за имената и лицата на онези повече от 6 млн. мъже, жени и деца, чийто живот е погубен само поради една причина – защото са били родени такива”, каза още той. Депутатът цитира Ели Визел, оцелял от времето на Холокоста, който казва: “Да забравим жертвите, означава да ги убием отново.”

“Антисемитизмът не е проблем само на евреите, ислямофобията не е проблем само на мюсюлманите, хомофобията не е проблем само на хората с различна сексуална ориентация, а болест на обществата, която не трябва да позволяваме да разпространява зараза и да се инфилтрира, защото рано или късно идва към всеки един от нас”, посочи в декларация депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. И също припомни, че на днешния ден през 1945 г. е освободен концентрационният лагер “Аушвиц”. “За съжаление, това е мрачен период в световната история, в които милиони невинни хора губят своя живот безсмислено под натиска на един човеконенавистен режим, костващ със своето безумие на света и до днес една дълбока отворена рана, която всички ние сме длъжни да лекуваме във всеки един момент, когато си спомняме, че сме хора”, добави той. И подчерта, че България е положила неимоверни усилия в дните на най-голям мрак да направи така, че тази рана “да не се отвори в тъканта на нашето общество”. “Спасявайки близо 50 хил. човешки живота, днес в тази зала имаме възможността да сме с наследници на спасителите и спасените, а не на гонителите и жертвите”, отчете Георгиев. Според него това е подвиг, направен от нашето общество, който и до днес трябва да ни напомня, че единението на този народ е всичко, от което имаме нужда. А единението на този народ е не само това, което е спасило нас, но и цяла Европа, и целия свят в дни на най-тежка лудост. “Българското правителство системно полагаше усилие в дните, в които имахме редовно такова, България да се държи високо на картата на защита на човешките права”, счита той. И увери, че се е правило всичко възможно достойнството на страната да отговаря на онова, което е спасило 50 хил. човешки живота. “През 2017 г. България стана първата страна, която назначи заместник-министър за координатор за борба с антисемитизма, и една от първите пет, която прие работната дефиниция за антисемитизъм”, каза депутатът от ГЕРБ.

По думите му само преди няколко дни сме видели до какво може да доведе омразата. “Ние сме длъжни, историята ни задължава, да помагаме на приятелите си тогава, когато вандали застрашават и тяхното достойнство, когато българи стават обект на омраза от най-висока степен – бити, преследвани за това какви са, за това, че искат да живеят с историята и достойнството си”, заяви още Георгиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *