ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунизма

депутати, парламент

Докато депутатите бяха на крака, за да почетат жертвите на комунистическия режим, от БСП не присъстваха в залата. Нямаше го и лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов

Депутатите станаха на крака и почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим. Първо това поиска председателят на СДС Румен Христов в края на декларацията си от името на парламентарната групата на ГЕРБ-СДС по повод 1 февруари – Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. След това формално предложението направи Никола Минчев от “Продължаваме Промяната”. Декларации бяха прочетени и от депутати от “Демократична България” и ДПС. През това време депутатите от БСП не присъстваха в залата.

“Ден за признателност и почит на жертвите от комунистическия режим. Дълги години на тази дата почитаме невинните жертви на комунизма. След 9 септември 1944 за няколко месеца са убити 20 000 души, изселени са 30 000, дамгосани са като врагове на народа. Извършени са зверства. В следващите години в лагерите на смъртта са въдворени и измъчвани хиляди българи. Не бива да забравяме и изселването на българските турци. Опитите да бъдат омаловажени тези зверства не трябва да се случват. И макар че комунистическата власт не е питала българския народ дали иска реки от кръв и жестокост, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието. Нека се преклоним”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

“Днес почитаме жертвите на комунизма. След 9 септември 1944 г. България потъна в беззаконие. Този Народен съд осъди народа на комунистическа диктатура за десетилетия наред. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд. Вратата на непростимото зло е безвъзвратно отворено. Тези мракобесни времена са червена лампа, която да ни повтаря никога да не допускаме това да се повтори. Трябва да браним свободата всеки ден”, каза Людмила Илиева от ДБ.

“Днешната дата ни дава повод за много размисъл. Управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на съюзниците, победители във войната. Това не е вярно. Тези присъди са изпълнени по т. нар. Московско примирие. Хиляди български мюсюлмани са изселени принудително. Казвам това не за да обвиняваме някоя партия в тази зала, а това е за всеки режим, който се саморазправя с неудобните и търси механизми, за да ги отстрани. Няма да позволим нито да се поругава паметта на тези хора, нито да използват същите прийоми, за да налагат своите идеологии”, изтъкна Станислав Атанасов от ДПС.

След това на трибуната излезе лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който прочете декларация, посветена на референдума срещу приемането на еврото, който партията му организира.

“Моята процедура щеше да е по-добре да я направя преди декларацията на тази на малката руска коалицийка”, отбеляза Никола Минчев от “Продължавам Промяната”. Думите му бяха по повод изявлението на Костадинов, в което той каза, че било странно, че най-големите нападки срещу еманацията на демокрацията – референдума, идвали от една “малка софийска коалиция”, която носи в името си думата “демократична”, визирайки ДБ. Минчев също предложи едноминутно мълчание . “Това е едно от най-големите престъпления, нека да има минута мълчание”, призова той. В това време лидерът на “Възраждане” излезе от залата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *