Търсене
Generic filters

Депутатите ще обсъдят проекта на декларация на “Продължаваме промяната”

Кирил Петков

В рамките на днешния ден депутатите ще обсъдят проекта на декларация, предложен от “Продължаваме промяната”, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Точката е втора от дневния ред за работата на народните представители и ще бъде обсъдена след предвидения блицконтрол и преди редовния парламентарен контрол от 11:00. Проектът на декларация за приоритетните национални цели е внесен от “Продължаваме промяната” на 3 януари 2023 г.

След като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков, от “Продължаваме промяната” предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели. Именно от подкрепата за въпросния проект на декларация в пленарна зала ще зависи дали “Продължаваме промяната” ще върнат изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Четирите национални цели, около които се предлага обединение са: развитие на конкурентна, иновативна икономика; гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Пълният текст на декларацията, внесен от “Продължаваме промяната”, може да видите тук.

От ПП поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща, на която се отзоваха БСП, “Демократична България” и “Български възход”. От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на декларация с приоритети, но потвърдиха готовността си да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. От “Български възход” също изразиха резерви по отношение на част от текстовете в документа, а от “Демократична България” декларираха, че нагласата им е да го подкрепят. 

Очаква се пленарното заседание да започне в 9:00 ч.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *