ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Димитър Стоянов: Няма как да предоставим повече въоръжение на Украйна

Димитър Стоянов

Манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна. Ще изпратим единствено инструктори в Германия и Полша за обучение на украинските военнослужещи. Това заяви в ефира на БТВ министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По отношение на военната помощ за Украйна министър Стоянов подчерта, че възможностите на българската армия са такива, че повече не можем да помогнем на Киев с предоставянето на друго въоръжение.

“България даде това, което ѝ беше възможно да задели. Ние сме задоволили желанието на украинската страна. Но при условие, че вече не можем да покрием нашите способности, няма как да предоставим допълнително въоръжение”, отбеляза министърът на отбраната.

По думите му това би могло да се промени, но само в случай че България получи западно въоръжение, с което да замести старата съветска техника, която би изпратила на Украйна. Стоянов обаче посочи, че такъв сценарий засега е по-скоро “химера”.

„България има нужда от модернизация на своята армия. За последните 30 години не придобихме нищо от способностите на западното въоръжение. Дори сега да дадем нашите зенитно-ракетни комплекси, трябва да чакаме поне три години, докато пристигнат новите”, обясни той.

На въпрос за военната ни авиация Димитър Стоянов уточни, че в момента само ние си пазим небето с нашите самолети МиГ-29.

“Ако българската армия беше модернизирана, сега щяхме да имаме излишна техника, която можеше да бъде предоставена на Украйна”, подчерта още веднъж министър Стоянов.

На финала на разговора той информира, че на българо-турската граница в момента са разположени 240 военнослужещи, като при необходимост техният брой може да се увеличи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *