ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Днес отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи

еврейски трудов лагер българия български евреи спасяване на българските евреи

Днес – 10 март, се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Денят на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството се отбелязва от 2003 г. насам, с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003 г. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно своята национална история.

На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.

От 2006 г. се отбелязва и Международен ден в памет на жертвите от Холокоста, съгласно резолюция на Общото събрание на ООН.

Прояви в София във връзка с годишнината:

В Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” от 10:30 часа в София президентът Румен Радев ще открие документалната изложба “80 години от спасяването на българските евреи”. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. На изложбата ще присъства и служебният министър на външните работи Николай Милков. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

Пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до църквата “Света София” ще бъдат поднесени венци. Церемонията ще се състои от 12:15 ч., като в нея ще участват държавният глава Румен Радев, представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на академичните среди, на еврейската общност и граждани.

Поход на толерантността и мъдростта в София организират Столичната община и Организацията на евреите в България “Шалом”. Шествието ще тръгне в 10:45 от “Св. София” и ще стигне до Паметника на спасението, където ще се състои официална церемония по повод годишнината от спасяването на българските евреи. В шествието ще се включи и служебният външен министър Николай Милков. 

Служебният външен министър Николай Милков и неговите заместници Костадин Коджабашев и Велислава Петрова ще се срещнат с гостуващи в страната ни по повод на годишнината евреи от Държавата Израел, Мексико и с представители на международни еврейски организации.

В Регионален исторически музей – София главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев ще пусне в употреба издание на тема: “80 години от спасяването на българските евреи”. Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. В официалната церемония по валидирането, която ще започне в 16:00 часа, ще участват председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” проф. Александър Оскар, кметът на София Йорданка Фандъкова и художникът Николай Петрусенко.

Внукът на един от 42-ата народни представители, подписали писмото на Димитър Пешев в защита на българските евреи, Стефан Караиванов, организира пресконференция на тема “80-годишнината от спасяването на българските евреи – документи и спомени за съдбата на хората, които допринесоха за това”. Тя ще се състои в Националния пресклуб на БТА от 11:00 ч. 

Българската телеграфна агенция в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *