ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Утре се навършват 150 години от обесването на Васил Левски

васил левски портрет

Той виждаше едно знаме, на което ще пише “Свята и чиста република”. 

Велик революционер-демократ, организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация, Васил Левски, апостолът на свободата, винаги ще живее като вдъхновяващ съвременник на всички поколения. Той е знаме в борбата за свобода и демокрация, по пътя на народа за справедлив и съвършен свят. Неговото име ще свети през вековете докато я има България.

Целта: “С една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република”.

Представата на Левски за новия бъдещ свят е прозрение с огромен заряд. То се дължи на колосалната му, необяснима понякога гениална интуиция, предвиждаща стройни логически структури, които естествено за времето си са могли да звучат като утопия.

Регионален исторически музей – София представи изложбата “Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ”. Откриването е в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. “Княгиня Мария Луиза” 16) беше на 16 февруари 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч.

Временната експозиция се откри в навечерието на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Идейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности. Включени са подробности за обиколките на Левски в София.

Произтичащите от това контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред които софийските книжари като част от близките му сподвижници. Представени са факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския революционер и последвалата присъда.

Изложбата представя автентични документални свидетелства и предмети от епохата като дневника на хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Левски, пищов кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др. Темата за паметта е в основата на изложбата.

Изложбата “Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ” е достъпна за посещения в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. “Княгиня Мария Луиза” 16), филиал на Регионалния исторически музей – София.

Периодът на изложбата е 16 февруари – 21 май 2023 г. По повод 150 години от обесването на Васил Левски сред изложбата ще бъде валидирана пощенска марка. Това ще се случи днес (17 февруари 2023 г.) от 11:00 ч.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *