ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Добрев: България плаща 15 пъти по-скъп газ

Делян Добрев

“Цената на газа не може да падне толкова, колкото трябва, защото сме напълнили газохранилището с най-скъпия газ. Плащаме 15 пъти по-скъп газ”. Това заяви депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев за Нова телевизия.

Той коментира, че газът е купен за 2,5 млрд. лв. без търг и без никакви конкурси.

По думите му не форсмажорни обстоятелства и натиск да бъде запълнено газохранилището са били причината за по-скъпия газ. Депутатът твърди, че са използвани “приятелски фирми”, които са руски и по този начин България била ощетена със 750 млн. лв. “От тях колко са взели Путин и неговите олигарски и колко е взел Асен Василев?”, попита Добрев. 

Той заяви, че от 25 февруари 2022 г. до края на годината българският потребител е ощетяван с 3 млрд. лв. на ден, или по 1000 лв. от всеки български шофьор. “Проверих цената на уралския нефт към вчерашния ден. Той е 50,73 долара. Върнах назад графиката, за да намеря същата цена на урлаския нефт. Намерих три. 28 август 2017 г. тогава цената на уралския нефт е 50.78долара – бензинът е струвал 2 долара, а дизелът 1,98 долара – при същата цена на уралския нефт”, изчислява Добрев и посочи същите числа за 2018 г. и 2020 г. 

Депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС поясни, че причината за повишаването в останалите държави се дължи на това, че след началото на войната, цената на Брента (суровия петрол) е тръгнала нагоре, а руският петрол надолу. Тоест нашите цени също са тръгнали нагоре, сякаш използваме Брента, стана ясно от думите на депутата. “От тези разлики се формираха тези 3 млрд. лв”, посочи Делян Добрев..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *