ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Доверието в парламента бележи историческо дъно

Парламент Народно събрание сграда

Доверието в парламента бележи историческо дъно след календарна година, в която действаха две народни събрания, се твърди в доклад на Института за развитие на публичната среда.

47-ото и 48-ото народни събрания действаха в рамките на 2022 година, а почти три месеца след старта на работата на настоящия парламент служебното правителство продължава да управлява страната, докато изход от политическата криза все още не се задава.

Констатацията е на екипа на “Отворен парламент”, а организацията цитира социологически проучвания, според които едва 7 на сто от българите имат доверие в Народното събрание като институция.

Съгласно данните от официалната страница на парламента 47-ото Народно събрание е провело 90 пленарни заседания за седемте си месеца живот, от които 28 са били за парламентарен контрол.

За почти трите месеца от старта на работата си пък 48-ият парламент е провел общо 36 пленарни заседания, 11 от които са били за парламентарен контрол.

Приетите закони през тази календарна година са 100. 75 от тях са били предложени от Министерски съвет, а едва 25 – от депутатите.

В периода януари-юли общо 255 са извинените отсъствия на народните представители, като най-много са отсъствията от пленарната зала на избраниците от ДПС.

Депутатът с най-много извинени отсъствия от зала е Делян Пеевски, а веднага след него се нарежда Марин Шишев от “Продължаваме промяната”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *