ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Доц. Сарийски: Ако заплатата ви не е увеличена с 1/6, значи реално е намаляла

Григор Сарийски

Ако искате да живеете по-икономично, трябва да преразгледате менюто си, да уплътните прозорците – за да плащате по-малко за отопление, да пътувате с градския транспорт, а не с автомобила си, да ползвате по-малко готови храни.

Това са част от съветите, които даде за слушателите на Радио София икономистът от БАН доц. Григор Сарийски.

Той подчерта, че когато пазаруваме с банкова карта, по-лесно харчим парите си, отколкото когато плащаме в брой.

По думите му, дългосрочното планиране е добро, но още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

„Ако само преди година ви бяха казали, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, но това е факт – изтъкна икономистът. – Има периоди, когато прогнозите са по-трудни. Сега например не можем да кажем как ще се развие конфликтът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на руските горива.“

Според доц. Сарийски, в сегашната среда е трудно и да се направят инвестиции, с които да „се спасят“ спестяванията. В момента например, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен.

Според експерта, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, ако сте планирали дълготрайни активи или ремонти, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната ефективност на дома.

В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни.

„На по-малките деца не им давайте пари всеки ден – тогава те сами започват да си правят сметката“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че към по-далновидното поведение трябва да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при управлението на обществени финансови ресурси.

“Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – допълни още икономистът. – Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *