ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Евелина Славкова: За ПП и ДБ ще бъде трудно да удържат задълго образа на силна коалиция

Евелина Славкова

“Битката ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ ще бъде основната битка, която ще наблюдаваме в тази кампания. Вече в доста дълъг период сме в перманентна политическа кампания. Това е официалната част преди изборите. Тази кампания стана вече много дълга и досадна на българския избирател.”

Това каза в интервю за БНР Евелина Славкова от Изследователски център “Тренд”.

Славкова не очаква “безкрайно изненадваща кампания, която да ни изненада приятно, или безкрайно да ни разочарова”.

Опцията отново да няма правителство и след изборите на 2 април не трябва да бъде изключвана, такова усещане се създава, отбеляза социологът.

“Защо вероятността да няма правителство не трябва да бъде изключвана, да не кажа все по-осезаема? ГЕРБ имат интерес да направят правителство с ПП-ДБ, защото това ще ги прелегитимира, ще ги върне, а ПП нямат такъв интерес. Същото важи за ДБ”, обясни тя.

Самата коалиция ПП-ДБ е също много сложна конструкция, както беше сложна конструкция правителството, в което участваха, посочи Евелина Славкова. По думите ѝ от листите им липсват “ключови лица”, което означава, че и двете страни са направили компромиси.

“Това ще бъде много трудна за поддържане в дълъг период от време, без ярки противоречия, коалиция. Ще бъде трудно за тях да удържат образа на силна коалиция.”

Славкова е скептична дали ГЕРБ иска да влезе в разговор за нова тройна коалиция, т. нар. коалиция хартиена бюлетина, която според нея “би разбунила части от някакви електорати, които биха могли дори да излязат на улицата”.

Преди местните избори “те не биха изиграли толкова рязко и безразсъдно шанса си, влизайки в такъв тип коалиция, при положение, че предстои тежка битка”, изтъкна тя.

Относно представянето на “Възраждане” Евелина Славкова коментира:

“Дали може да растат повече? Те могат да пораснат още, най-вероятно, имат потенциал, нямат някакъв определен таван, с тази кампания за събиране на подписи за организиране на референдум за еврото. Въпросът е, че тези хора, които гласуват за “Възраждане” – техните идеи, техните послания, ще започнат да си дават сметка за едно – когато не си част от управлението и не би водил никога разговор с политическите партии, за да си част от управлението, как точно ще ги реализираш? Виждат във “Възраждане” вечния опозиционер, който много говори, но нищо няма да направи, защото няма да се съгласи да използва инструментите, за да направи някакви неща. Това е по-специфичен електорат, по-протестен, по-революционно настроен.”

Българите не са склонни да се отказват от атомната енергетика. Това показва новото проучване на “Тренд”, което ще бъде представено по-късно днес. Един от възложителите на проучването е “Булатом”.

“Българите виждат перспективите на България свързани с ядрената енергетика. Нямаме склонност към този момент да се отказваме от нея”, посочи Славкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *