ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Енергетиката е във фокуса на посещението на Румен Радев в Гърция

Сътрудничеството в енергетиката между България и Гърция ще бъде във фокуса на днешното посещение на президента Румен Радев в Атина. Българският държавен глава ще разговаря с колегата си Катерина Сакеларопулу и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

При посещението на президента Румен Радев в Атина ще бъде подписан документ за сътрудничество между България и Гърция в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Румен Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция.

Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн.”

По време на посещението в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво.

Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

През декември 2022 г. Румен Радев и Катерина Сакеларопулу се срещнаха в София. На срещата Радев посочи, че в перспектива България има интерес от реализацията на проекта за създаване на петролопровод, който да свързва Александруполис с Бургас, за доставки на суров петрол, както и за участие в процеса на управление на някои от пристанищата, през които се осъществява преносът на енергийни ресурси.

За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат тази седмица от Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.

Трасето на петролопровода Бургас – Александруполис е предвидено да бъде с обща дължина 280 км, от които на територията на България да минават 155 км – през Камено, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград. Крайната точка на пресичане на българо-гръцката граница е  между с. Генералово и с. Капитан Андреево. Първоначално общата стойност на българския дял от петролопровода се оценява на 227 млн. евро. Предвидено е петролопроводът да бъде с първоначален дебит от 35 млн. тона петрол годишно и с възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол на година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *