ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП и ДБ внасят жалба в КС за промени в Изборния кодекс

"Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Очаква се днес в 14:30 ч. от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да внесат жалба в Конситуционния съд (КС) за промени в Изборния кодекс (ИК). Предполага се, че на място ще присъстват Надежда Йорданова, Атанас Славов, Никола Минчев и Васил Пандов, които ще направят изявление кои текстове ще оспорват.

Каква е процедурата за сезиране на Конституционния съд?

Процедурата за сезиране на Конституционния съд е разписана в Конституцията и Закона за Конституционния съд. Според нея КС действа по инициатива на най-малко 1/5 от народните представители. Исканията се правят писмено и следва да са мотивирани с приложени писмени доказателства. Съдът сам решава дали отправения към него въпрос е от неговата компетентност, като решението се взема на закрито заседание. Ако то е положително – се образува конституционно дело, а ако не – КС връща мотивирано становище до подателя. 

Ако се образува дело за промените в ИК, КС може да поиска допълнителни становища и доказателства. Решението се взима с мнозинство от повече от половината от всички съдии, то се обнародва в “Държавен вестник” до 15 дни след заседанието. Решението влиза в три дни след публикуването на делото.

Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизане в сила на решението, като частта от закона, която е обявена за противоконституционна, спира да се прилага, а останалата част продължава да действа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *