ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ПП предлага минималната работна заплата да стане 868 лв.

Политическа партия "Продължаваме промяната"

ПП иска размерът на МРЗ да е половината от брутната за страната

Минимална заплата да стане 868 лева за догодина. Това предлагат от “Продължаваме промяната” с внесени предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда.

От партията искат размерът на минималната работна заплата да е половината от брутната за страната за последните 2 тримесечия, за които има данни на националната статистика.

Припомняме, че промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, вече бяха гласувани на първо четене в пленарната зала, а според приетото до момента, минималната заплата догодина би трябвало да е половината от средната брутната за предходната, което се изчислява на 850 лева.

От “Продължаваме промяната” изчисляват, че ако се вземат данните за средната заплата за последните две тримесечия за тази година – от април до септември, минималната заплата би трябвало да е 868 лв. от първи януари догодина. Като се прави съпоставка, че ако се вземе за база средната заплата през 2021 г. минималната би трябвало само след дни да е 765 лв. или близо до предложението на служебното правителство от 770 лв.

От “Продължаваме промяната” предлагат също размерът на минималната заплата да е брутно възнаграждение, в което са включени допълнителните с постоянен характер какъвто е т.нар. клас прослужено време и останали добавки, договорени в колективен трудов договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *