ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Заради бавно правосъдие загубихме още 164 400 лева 

Министерство на правосъдието

Министерски съвет одобри допълнителната сума от 164 400 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието. Тя е за възстановяване на парите, които са били платени от ведомството на Крум Зарков като обезщетения на гражданите и юридическите лица, пострадали от бавно правосъдие.

Този щедър жест, направен от служебния кабинет, поставя въпроса – а дали служителите на Темида, заради които Министерският съвет отделя от резервите си, ще си вземат поука и следващия път отново няма да забавят дела, по които работят?

Още по-неприятното е, че тази немалка сума е натрупана за кратките два месеца – от 1 октомври 2022 г. до 2 декември 2022 година.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства. Могат да се жалят и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата около забавянето. Той има срок да се произнесе в рамките на 6 месеца от постъпването на заявленията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *