ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Застрахователите ще плащат веднага при пътни инциденти в чужбина

Людмила Петкова

Служебният зам.-министър на финансите Людмила Петкова

Депутатите приеха промени в Кодекса за застраховането. Текстовете засягат плащанията по системата “Зелена карта”.

Националното бюро “Зелена карта” ще изплаща незабавно предявените искания за обезщетения при пътни инциденти в чужбина. Това означава, че съответният застраховател, сключил полицата, трябва незабавно да преведе сумата в бюрото. Това бе записано чрез промените в Кодекса за застраховането, които парламентът прие на първо четене. Текстовете засягат плащанията по системата “Зелена карта”. В мотивите на вносителя – Министерство на финансите, е записано, че целта е да се отстранят слабостите в процеса на обработка на претенциите по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” в рамките на системата “Зелена карта”. А приемането на промените е едно от условията за приемането ни в еврозоната. На измененията се противопоставиха депутати от различни парламентарни групи. След близо два часа спорове обаче законопроектът беше приет със 120 гласа “за”, 44 – “против” и 10 – “въздържал се”.

Освен по текстовете, имаше и спор за срока, в който депутатите да внесат писмени предложения между двете четения. Отхвърлено беше искането на председателя на комисията по икономика Мартин Димитров от ДБ срокът да е три дни. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова с противопостави на предложението му с аргумента, че има редица негативни становища по законопроекта и изказани от депутати притеснения.

С допълнението на Кодекса за застраховането се създава изискване за незабавно и безусловно плащане при пътни инциденти в чужбина от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи към другите национални бюра. Националното бюро ще заплаща по предявени искания за гаранционно плащане от други национални бюра гарантираните задължения на своите членове заедно с дължимите лихви в сроковете по вътрешните правила на Съвета на бюрата. Целта според вносителите е да се отстранят констатирани слабости в процеса на обработка на претенции от отделни застрахователи и от Националното бюро по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“, за да се постигне своевременно изпълнение на задълженията на бюрото и на застрахователите съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни от трибуната, че препоръката е държавата да гарантира нормалното функциониране и да осигури финансовата стабилност на системата “Зелена карта” в България. “Самото национално бюро работи по вътрешните правила на Съвета на бюрата, но те не се спазват и ние трябва да гарантираме зачитането им. В законопроекта са включени текстове от вътрешните правила на съвета, затова няма противоречие с тях. Ако не ги спазва, България ще бъде изключена от системата му и това означава да не се признава “Гражданската отговорност”, отговори тя на критики на депутати.

С приетото допълнение се създава правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на участниците на национално ниво.

Функционирането на системата „Зелена карта“ в България и финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяването към ERM II, който изисква промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединяването към валутния механизъм и впоследствие към еврозоната е идентифицирана необходимост от засилване на регулаторната рамка с цел отстраняване на установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ в България.

Членът на бюрото плаща незабавно на бюрото предявените суми заедно с лихвите за забава от датата на предявяване на регресната претенция независимо от всяко оспорване по съдебен или извънсъдебен ред. Ако застрахователят не плати предявените суми и дължимите лихви в срок от 15 дни от датата на предявяването на регресната претенция, бюрото се удовлетворява от банковата гаранция, учредена от застрахователя в негова полза. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров отбеляза, че работна група, сформирана по инициатива на комисията, се е опитала да намери баланса – от една страна, да няма опасност българското бюро да бъде източено, от друга – да няма упреци към България, че бави плащанията.

Против законопроекта се от “БСП за България”, “Възраждане” и “Български възход”.

Румен Гечев от левицата заяви, че с промените се задължават българските застрахователи автоматично и безусловно да правят преводи по претенции при инциденти зад граница на български автомобили, които са застраховани. Той изтъкна, че няма такова изискване към страната ни за включване в ERM II. “Компаниите трябва да плащат при застрахователно събитие, когато застрахованият си е платил премията, но няма как да поставяме под риск застрахователния сектор и финансовата ни система”, добави Гечев. По думите му през последните години са установени редица документни измами за фалшиви инциденти, при които застрахователите плащат.

Борис Аладжов от “Възраждане” коментира, че на практика ще се приложи “първо плащаш, после оспорваш” и това ще въвлече националното бюро в безконтролни плащания. “Такава разпоредба на практика няма никъде при останалите страни от системата “Зелена карта”, отбеляза той. Според него “Възраждане” българските автомобилни застрахователи сега ще имат основания да повишат застрахователната премия и “Гражданска отговорност” ще поскъпне. А така е заплашена и стабилността в целия сектор

Регулаторният режим в Българи покрива най-високите показатели. Защо, след като няма условя за еврозоната, се внася този законопроект, попита Иво Атанасов от “Продължаваме промяната”.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС смята, че финансовото министерство трябвало да поеме своята вина за късия срок на общественото обсъждане на представения законопроект. Той обаче съобщи, че на второ гласуване, ако се стигне до него, текстът за незабавно плащане ще бъде коригиран. Гарантирам, че няма да има решение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в ущърб на българските застраховани лица и решение, което да доведе до повишаване на “Гражданска отговорност” на непазарен принцип, увери депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *