ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Затворът за репресираните ще се признава за действителен стаж

парламент

Наборната служба и затворът за репресираните лица се зачитат за стаж за пенсия, приеха окончателно депутатите

Парламентът окончателно прие затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим да се признава за действителен стаж за пенсия. Депутатите гласуваха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Вносители на измененията са от парламентарната група на ДПС.

Периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, в които лицата, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лицата навършили 16 години са били интернирани, изселвани и заселвани, ще се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Вносителите очакват от промяната да се възползват около 2000 лица, които да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

В мотивите се посочва, че предлаганата промяна ще даде възможност за малък брой граждани – тези, на които не им достигат две години трудов стаж, да се пенсионират по реда на Кодекса за социално осигуряване.

С приетите промени в КСО “действителен стаж” се определя като действително изслуженото, календарно време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, периодите по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *