ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на общественото осигуряване

НОИ сграда

Предотвратяването на измами, свързани с отпускането на средства от ДОО, ще продължи да бъде приоритет за служителите на НОИ и през тази година. Ежегодно се пресичат стотици измами, като така се предотвратява изтичането на милиони левове. 

От НОИ не крият, че напоследък зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на общественото осигуряване. 

Работодатели подават данни за осигурявани от тях лица, без това да е факт. Всеки опит за измама ги вкарва в черния списък на НОИ. А ежегодно този списък нараства. 

“За 2019 година са издадени над 7300 разпореждания, с които са установени неоснователно изплатени парични обезщетения от Фонд “Общо заболяване и майчинство”, това са болничните, в размер на близо 3 млн. лева. И други над 2500 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения за безработица в размер на 1,8 млн. лева. През 2021 година има вече 10 000 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения по двете направления. Сумите са – 6 млн. лева за болничните, 4,4 млн. лева за безработни”, каза пред БНР Георги Терзийски, началник на отдел в Института. 

Той посочи и пример със злоупотреба от името на Българското национално радио, което поставя медията в списъка с рискови осигурители. 

По закон опитите за измама се подават към прокуратурата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *