ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За вота на 2 април: 800 секции ще бъдат разкрити в чужбина

Избори гласуване вот избиратели

Очаква се за парламентарния вот на 2 април в чужбина да бъдат разкрити 800 избирателни секции. 34 държави вече са дали разрешение за провеждането на изборите на тяхна територия, съобщи постоянният секретар и председател на работна група „Избори“ в Министерството на външните работи Иван Кондов.

Ведомството е предложило да не се откриват избирателни секции в Украйна.

“За изборите в чужбина са отделени 8 852 000 лева. Подготовката, план-сметката и въобще цялата организация се базира на нашите прогнози за около 800 секции. Това предполага назначаването на около 4500 души като членове на секционни избиратели комисии”, каза той.

Ведомството ще трябва да изпрати държавни служители във всяка избирателна секция зад граница. Близо 200 ще са представителите от българските посолства и консулства на място. 

“И още около 600 души ще трябва да командироваме от страната. Става въпрос за наши колеги от администрациите, тъй като Министерството на външните работи няма капацитета да командирова такъв брой хора. Ние сме се обърнали вече към другите ведомства с молба да предложат такива. Надяваме се да има достатъчно интерес от колегите от другите администрации, за да можем да достигнем тези около 600 служители. Досега не сме командировали повече от около 380-390 човека от България”, обясни Кондов.

От външното ни министерство отново призоваха българите в чужбина за предварителна електронна регистрация, че искат да гласуват на 2 април.

“Предварителното електронно регистриране означава, че тези хора влизат автоматично в списъците и след това работата на секционните избирателни комисии е по-облекчена”, поясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *