ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Здравното минстерство няма нов механизъм за действие при недостиг на лекарство

министерство на здравеопазването

Здравното министерство не разполага с нов механизъм за действие при недостиг на конкретно лекарство, чието разработване беше възложено преди месец на сформирания към него съвет за контрол върху лекарствоснабдяването. Това става ясно от информация, изпратена от ведомството до Българското национално радио.

Няма данни и докъде е стигнала работата по системата за кодиране на лекарствата, отпускани с рецепта, която трябва да даде възможност за проследяване на цените и количествата им у нас.

В началото на ноември здравното министерство сформира нов съвет с представители на различни звена от снабдяването с лекарства, с идеята да се намери ефективно решение за справяне с липсата и недостига на медикаменти.

Седмица по-късно след заседание на този орган съветникът на здравния министър Аркади Шарков обяви: „Другата седмица, да се надяваме в най-кратък срок, да има предложен и алгоритъм за справянето с всеки конкретен продукт“.

Месец по-късно предложение за такъв механизъм няма, показва информация, изпратена от министерството.

Според нея към момента има постъпили сигнали за липсата на вентолин и пулмикорт, използвани при дихателни инфекции, на нискомолекулни хепарини и антитромботични средства, на медикаменти за захарен диабет и депресивни състояния.

От ведомството посочват, че се обсъжда надграждане на функциите на системата СЕСПА, която от ноември миналата година следи количествата лекарства от позитивния лекарствен списък и при установен недостиг се забранява изнасянето на конкретен медикамент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *