ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Зелена банка за преход обсъждат в Мрежата на балканските градове В40

Кметовете на десет български общини участваха в срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40, която се проведе в Атина по покана на градоначалника й Костас Бакоянис. Сред тях е бил и кметът на Пловдив Здравко Димитров, съобщиха от общината в Града под тепетата.

„Жителите на нашите градове се сблъскват с едни и същи проблеми и тревоги, а ние кметовете с едни и същи предизвикателства. Проблемите на бежанския натиск, изменението на климата и инфлацията нямат държавни граници, затова нашите съвместни усилия са от изключително значение за милиони хора“. С тези думи Здравко Димитров е приветствал присъстващите кметове.

Събитието е първата обща среща на всички кметове, членуващи в B40 след създаването й в края на 2021 г. по инициатива на кмета на Истанбул, Екрем Имамоглу. Срещата трябваше да представи визията за бъдещето развитие на организацията. Ротационното председателство бе предадено от Истанбул на Атина. Така през следващата една година гръцката столица ще бъде начело на Мрежата.

Българските общини са сред учредителите на Мрежата В40 и имат значителен принос за достигането на първоначалната цел от обединяване на поне 40 града от Балканския регион под общата цел за солидарност, мир и просперитет. Към  момента 14 български общини са членове на В40, а на събитието в Атина се включиха 10 от тях. Сред тях бяха кметовете на Столична община Йорданка Фандъкова, на Велико Търново Даниел Панов, на Пловдив Здравко Димитров, на Бургас Димитър Николов, Иво Димов – на Димитровград, на Кърджали – Хасан Азис, Троян – Донка Михайлова, Карнобат – Георги Димитров и на Белица – Радослав Ревански, както и заместник-кметовете от община Стара Загора – Милена Иванова-Живкова и Надежда Чакърова.

Кметът на Атина Костас Бакоянис е подчертал важността на работата на организацията в посока превръщането на Балканите в епицентър на икономическа сила и обединение. 

Настоящият ротационен председател на В40 – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, е изразил огромното си задоволство от напредъка и развитието на Мрежата. „Започвайки само с 23 града, година по-късно те са 46, а днес на срещата над 70 местни лидери участват в събитието в Атина“, е подчертал той.

Във връзка с темата за изменението на климата и последващото развитие на В40, Екрем Имамоглу е предложил създаването на т.нар. зелена банка за преход. Той е подчертал, че всеки един от участващите в Мрежата е поставен пред предизвикателствата на зеленото и устойчиво бъдеще и подобен инструмент ще бъде от особена полза за членовете на Мрежата. Предстои да се разпространи повече информация за функциите и организацията на подобен орган, която ще бъде обсъдена на подходящо ниво.

Местните лидери са се обединиха около нуждата от обединение и съвместни усилия за общото бъдеще на региона.

Мрежата на Балканските градове В40 е създадена в Истанбул през 2021 година. Нейни учредители са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

В40 има за цел да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близко до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др.

Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *