ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На прага на нови избори – коментар на Томислав Дончев

“По традиция преди избори се демонстрира оптимизъм, но аз съм разтревожен, защото партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция – да материализират желанията и волята на хората”. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев по повод новите предсрочни избори.

Той каза, че партиите не успяват, защото не могат да сформират устойчиво управление, което да формира политиките, които са обещали на хората. “Това означава, че партиите не изпълняват волята на народа и утре някой ще каже, че са безсмислени. И може би парламентарната демокрация не е изобщо добър модел на управление, или пък демокрацията като цяло. Пети избори за две години е много сериозно предизвикателство за демокрацията. Ако и след новите избори не направим нищо, има опасност всички да станем излишни и ненужни”, коментира още той.

Дончев заяви, че за предстоящите избори от ГЕРБ ще се опитат да бъдат позитивни и прагматични. И добави, че ще търсят политическа формула, която да направи възможно сформирането на парламентарно мнозинство в следващото Народно събрание.

Той разкритикува поведението на политическите сили и подчерта, че технологията на отрицание се явява причина на несъществуването на партии.

Депутатът от ГЕРБ каза, че тази война на буквите – “едната абревиатура срещу другата абревиатура, не води до нищо добро”.

На въпрос за евентуална коалиция с БСП, той коментира, че е скептичен за партньорство със социалистите, тъй като имат сериозни различия. Добави обаче, че ще приемат тезата, че трябва да се деескалира напрежението между партиите и би било разумно да се попитат структурите какво мислят по този въпрос. “Безспорно има промяна в БСП”, уточни Дончев.

Той коментира и темата с рефендума за президентска република като посочи, че тук става дума за цялостно преосноваване на републиката, което му се струва “невъзможно” и “неподходящо”.

На питане какво трябва да се случи, за да има редовен кабинет в рамките на следващия парламент, Дончев отвърна, че е необходимо повече мъдрост, толерантност и търпение, но не и съгласие на всяка цена, ако не е зададена ясна посока.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *