ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На прага на нови избори – коментар на Христо Иванов

Христо Иванов заяви, че все още няма нищо финализирано между ДБ и ПП в преговорите за коалиция за предсрочния вот

“Амбициите, които всички трябва да си поставим, е да дадем отговор как ще се управлява България. Дали ще продължим тази ситуация, в която политическите сили колективно отказват да носят отговорност за управлението на страната и я оставят на президента. На него му харесва тази работа и дава мандатите на себе си”. Това заяви от кулоарите на парламента съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

Той е на мнение, че трябва да се излезе от това положение на нещата, имайки предвид политическата криза в страната. “Ще търсим оптималния вариант да дадем отговор да формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива на гражданите да гласуват за демократично управление. Дали ще постигне мнозинство или не, зависи от избирателите.

Христо Иванов каза, че ДБ водят преговори с ПП, в които ще установят кои са най-добрите опции. “Няма нищо финализирано, нека да изчакаме процесите да се финализират”, обясни Иванов. 

Съпредседателят на ДБ каза, че има определени неща, които трябва да се случат преди предизборната кампания. “След нея се правят определени анализи на база, на които се търсят следизборни конфигурации в завсимост от резултатите. На този етап ще видим как ще се конструират отношенията с “Продължаваме промяната”, с които имаме най-голяма стратегическа близост”, поясни Христо Иванов.

“Ако избирателите не излязат да гласуват, не могат да очакват, че парламентът ще има легитимност да излъчи управление”, каза още той и добави, че се надява и политиците, и избирателите да разберат, че страната не може да пребивава в това състояние на неуправляемост и изникващ полупрезидентски режим

“Единствените, които се опитаха да създат правителство, сме ние и “Продължаваме промяната”. Ще продължим с тези опити. Ако избирателите подкрепят този опит – ще има правителство, ако не го подкрепят, продължаваме в това положение. Целта на преговорите е дали можем да направим конструкция, с която страната да се движи напред”, посочи Иванов. 

По думите му колегитивните органи на ДБ ще вземат решение преди изборите с кои партии биха влезли в коалиция. 

“За ДБ най-важният политически лакмус ще бъде процедурата, която урежда контрола над главния прокурор. Защото фундаменталният въпрос на политическото разделение е именно този въпрос – да се носи от главния прокурор отговорност пред истински неутрални органи”, заключи Христо Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *