ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Изпращат антарктическата експедиция с кораба “Св. св. Кирил и Методий”

Научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"

31-ата Българска антарктическа експедиция ще бъде изпратена днес с официален ритуал от Морска гара-Варна. Учените ще отплават с военния научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий”.

Те ще работят по проекти от националната полярна научна програма, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Екипажът е 26-членен, на борда ще има и учени, които вече работят по проекти на полярната програма, вече са търсени и за участие в европейски проекти. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров-началник на Висшето военноморско училище каза, че корабът ще бъде и много важен за практиката на курсантите от училището след експедицията, която ще трае четири месеца. Ученици от Варненската и Бургаската морска гимназия също ще имат възможност да се обучават практически на него. По-рано проф. Пимпирев и каза, че това е историческо събитие за града и България:

Първият военен научноизследователски кораб под български флаг, който ще влезе в Световния океан и ще стигне до остров Ливингстън, където го очакват ледени блокове, айсберги. “По-този начин ще докажем на света, че сме морска нация, защото от 30 г. България почти няма кораб под български флаг, който да е в Световния океан. Сега ще се гордеем с този започващ път на нашия кораб “Св.св. Кирил и Методий”, каза проф. Пимпирев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

  1. Попътен вятър! Да стигнат и да се върнат безаварийно и здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *