ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Изслушват външния министър и посланика ни в РСМ

Министрите на външните работи на РСМ и на България Буяр Османи и Николай Милков във ВМА.

Днес предстои да бъдат изслушани в парламентарната комисия по външна политика министърът на външните работи Николай Милков и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов. Изслушването е след поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в югозападната ни съседка.

Припомняме, че миналия четвъртък (19 януари) евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев сигнализира във “Фейсбук”, че е бил пребит Християн Пендиков, който е секретар на българския културен клуб “Цар Борис III” в Охрид. Тогава Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани.

В понеделник (23 януари) България извика за консултации в София и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов заради ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу българите в югозападната ни съседка. За случаи на заплахи и агресия към местни българи през последните седмици потвърди и самият дипломат.

“Палежът на българския културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля, атаките срещу сградата на организацията “Цар Борис III“ в Охрид, включително стрелбата с огнестрелно оръжие, са само част от случаите на престъпления от омраза.”

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи за предложение да се забрани на български евродепутат и на няколко български политици да присъстват на отбелязването на годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

Темата коментира и президентът Румен Радев. Той очаква институциите на Република Северна Македония да докажат, че не са част от антибългарската кампания:

“Сега разбирате защо толкова много се боря правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на тази страна. И това да бъде задължително условие за започване начало на преговори. Бъдете сигурни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *