ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изтъкнати учени и културни дейци получиха висши държавни отличия

Признати имена в науката и културата получиха висши държавни отличия от президента Румен Радев.

Орден “Стара планина” получи аристократът на пианото проф. Атанас Куртев, изнесъл над 1200 самостоятелни концерта и свирил в повече от 30 държави. Възпитаниците на проф. Куртев са сред водещите концертиращи артисти и педагози у нас и по света.

Професорът по стара история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, работил 30 години в областта на античната история и тракологията – проф. Петър Делев беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“.

Същото отличие получиха – проф. Стефан Костянев за принос в развитието на медицинската наука и образование, експертът по наказателно право Даниела Доковска, както и проф. Божидар Божинов, който е сред признатите специалисти в областта на земната механика у нас.

Президентът Румен Радев подчерта, че отличените учени, преподаватели и експерти и се ползват с високо обществено доверие. 

“С труда си те допринесоха за напредъка на България и за научното израстване на поколения специалисти в разнородни области. Постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората у нас, но и утвърждават престижа на нашата Родина зад граница”, изтъкна държавният глава.

Най-високото държавно отличие – “Стара планина – Първа степен” , получи проф. Камен Велев. Научните му интереси са в областта на теорията на автоматичното управление на приложната статистика. Той е автор на седем учебника и над 100 научни статии и доклади.

“Тези отличия са признание за нашата дългогодишна и неуморна дейност за развитие на образованието, науката и културата”, посочи проф. Камен Велев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *