ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Икономическата комисия ще обсъди промени със “Зелената карта”

зелена карта

Днес предстои извънредно заседание на икономическата комисия в парламента, на което ще бъдат обсъдени промени, свързани със “Зелената карта” при пътуване в чужбина.

Поправки в Кодекса за застраховането, които трябва да решат проблема с плащанията по “Зелена карта”, отново напрегнаха отношенията между държавата и бранша. Ако те не бъдат приети, има голяма вероятност България да остане извън еврозоната и Шенген.

Първоначалното предложение на служебния кабинет предвиждаше прилагане на принципа “първо плащаш, после оспорваш” за претенции, възникнали при катастрофи с коли в чужбина, но застраховани у нас.

Впоследствие то бе редактирано по искане на бранша, като се въведе изискване плащането да се докаже с банково извлечение. По време на заседанието браншът настоя да се приеме тази промяна, защото тя предпазвала нашите компании от източване на средства през фалшиви претенции. От браншови организации се чуха дори гласове да няма никакви промени в кодекса.

В петък (27 януари) заседанието бе бойкотирано от пет парламентарни групи, с изключение на депутатите от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Въпреки това бе изслушана министър Росица Велкова, която заяви:

Сега си знаем, че имаме проблем с инфлацията, но не може да се тръгне да се водят преговори за пет-шест неща да не сме изпълнили. Особено като се има предвид, че това е в ръцете на Народното събрание“.

Очаква се заседанието да започне от 15:00 ч. на пл. “Народно събрание” 2, зала Запад.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *