ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

И коалицията на Ива Митева и Каримански ще бори обедняването

„След двегодишното противопоставяне и дълбокото разделение, след гнева, омразата и обедняването на хората, не сме там, където искахме да бъдем, а се върнахме там, откъдето тръгнахме.“

Така накратко бившият председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание и бивш депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева описа политическата ситуация, която я е мотивирала да се включи в предизборната надпревара с новосформираната коалиция „Заедно“.

Това стана по време на пресконференция в БТА, на 14 февруари, на която Митева представи новия политически проект в присъствието на колегата й от ИТН и бивш председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 47-ото Народното събрание – Любомир Каримански, на Юлиан Софрониев – водещ на пресконференцията и партньорите в коалицията – председателят на Партията на Зелените – Владимир Николов, председателят на Социалдемократическата партия – юристът Тодор Барбалов, Димитър Илиев от партия СБОР и Минчо Христов от Движението на непартийните кандидати.

Митева обясни, че преди сформирането на коалицията са били проведени много разговори, като се е търсило разбирането, че за реалната промяна е необходимо обединение, за да може да започне изпълнението на националните цели, които да са поставени над партийността.   

Приоритетите на новата коалиция са на първо място борбата с обедняването и постигането на финансов растеж. На второ място – борбата с корупцията, истинска реална съдебна реформа, здравеопазване, образование и култура. На трето място – силна местна власт. Коалицията се позиционира в център-дясно, очаква подкрепата на 65% от българските граждани, които не гласуват на досегашните избори, и се надява на 10% избирателна подкрепа. Все още няма уточнени листи и кандидати – водачи на листи. Водещият принцип ще бъде това да са достойни хора, безспорни със своя професионализъм.

„Няма да чертаем червени линии, защото те ни влачат все по-надолу и надолу. Ще водим умерена политика, която да ни даде сигурност“, обяви Митева.

Любомир Каримански припомни своя реч, която изнесе от трибуната на 47-ото Народно събрание и която беше посветена на доверието. Обясни, че след като хората им имат доверие, те са наясно, че следващата стъпка са действията, които водят до решения, а не се взимат само от един лидер и един представител, а решения, които могат да доведат до креативен спор, в който се насърчават различни виждания и анализи, за да може от тях да се извади най-полезното за хората. След решенията идват отговорностите, подчерта Каримански и обясни, че всеки от коалицията е готов да направи отчет за това, което е направил, затова и професионализмът за всеки един от бъдещите депутати ще бъде водещ принцип.

Той даде пример как ще се справят с повишението на цените – ще работят за незабавно прекратяване на нелоялните търговски практики чрез сериозни санкции. Всички компании, които предлагат цени с висока надценка, няма да получават енергийни помощи и каквато и да била друга подкрепа от държавата. Каримански предвижда и промяна на законите, регламентиращи дейността на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите с цел техните правомощия да бъдат разширени. От коалиция „Заедно“ са за растеж на минималната работна заплата, но при положение, че тя расте с увеличаване на икономическия растеж.

На въпрос защо не са част от ИТН и дали виждат някаква дълга ръка зад старата си политическа формация, Ива Митева отговори, че такава ръка няма, че тя познава единствено Слави Трифонов и че не са заедно със старите си съпартийци, защото всеки е поел по своя път, тъй като принципите им се разминават.

“Дадох всичко от себе си. Освен това никога не съм била член на ИТН, но когато се играе отборно, всички трябва да го правят, защото всички знаят стойността на думата „доверие“. Ние всички влизаме с имената си в политиката и основната ни думичка ще бъде “морал”, подчерта Митева, като припомни, че когато няколко нейни съпартийци се отцепиха от ИТН при предишното 47 Народно събрание, тя заедно с Любомир Каримански докрая останала в партията, защото смята, че това е почтеното поведение. Когато на Каримански журналисти припомниха случая, в който неговата кандидатура за управител на БНБ бе отхвърлена с обидни думи от лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в разговор със Слави Трифонов, той посочи, че не е човек, който прави квалификации на хората. Има доверие в себе си и знае, че може с действията си да го спечели и в лицето на другите.

“Много е важно да се подчертае, че ние поставяме началото на нов тип политика – политика, която да постави края на политическата безпътица, тъй като в момента се намираме в капана на настоящите политически партии и на интересите им, а те не кореспондират с тези на хората. А те имат нужда от доходи, с които да догонват европееца”, обобщи Каримански.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *